2025-01-25 Skapad av Francisco
STHLM C – från idé och känsla till handling
Projektens resa och vår roll som entreprenörer grundar sig i tre viktiga milstolpar:
Den första milstolpen: 30 september 2003 – första topp domännamn registrerades.
Det hela började med idén om att samla alla resebyråer som på 90-talet låg vid Sveavägen under en gemensam portal, Sveavagen.se. Det var vår första insikt om kraften i att samla lokala aktörer och skapa en plattform där de kan synas tillsammans. Detta blev startskottet för vårt arbete med att bygga starka, lokala gemenskaper.
Den andra milstolpen: År 2012 – när jag tog taxiförarlegitimation.
Jag började köra taxi för TopCab 2012 och fortsatte från 2014 som egen åkare. Sista året innan corona körde jag en egen Uber. Dessa år gav mig en djup förståelse för Stockholm – dess gator, människor och stadsdelarnas särdrag.
Nattpassen under helgerna exponerade taxiförarna för allt från festande till smått kaotiska scener, vilket skärpte deras sinnen och förmåga att snabbt läsa av detaljer och stämningar. Kommunikation mellan förare och växel via komradio var ett kapitel i sig, och en central del av arbetet. Kunden önskade ofta att taxin skulle anlända inom fem minuter, och växeloperatören meddelade detta till förarna via radion. Den förare som svarade först och bekräftade sin ankomsttid fick körningen – det var en fråga om snabbhet, precision, men framför allt vetskapen om var man befann sig just nu och hur man skulle hinna vara framme på rätt adress inom fem minuter. Dvs, man hade både gatorna och deras numrering tillgängliga i minnet, vilket är ett måste när man kör med komradio.
Kampen om körningarna skapade ofta en laddad stämning, särskilt bland nya förare som tyckte att systemet kändes orättvist. Veteranerna på TopCab delade dock gärna med sig av sina knep. En erfaren förare från bilnummer 98 förklarade det så här: "Det du ska svara vet du redan, ditt bilnummer, så det behöver du inte tänka på. All koncentration och fokus går istället till att avbryta radiooperatören utan att de märker det – dvs cirka en tredjedel av en sekund innan de är klara med utropet. Målet är att klippa operatören precis mellan utropet och dina konkurrenter som är beredda att klippa köruppdraget. Gör du det i rätt ögonblick, får du köruppdraget". Hur tidigt man behöver avbryta beror på taxi bilens position i staden. På högre höjder, exempelvis vid en korsning som Brunnsgatan / Regeringsgatan, sker avbrottet något senare. Detta beror på att TopCab:s radiomottagning och antenn är placerade ute på Lidingö, vilket gör att signalens räckvidd och responstid påverkas av positionen. Ju lägre ned i staden, eller närmare havsnivå, desto längre responstid, och då klipper man tidigare.
Tävlingen tog inte slut där. Det var avgörande att hålla den lovade tiden. Om en förare inte anlände i tid utan att meddela växeln riskerade de att bli "klockade" av andra förare i närheten. Detta innebar att någon annan rapporterade förseningen till växeln och tog över körningen. Kampen om körningar pågick under hela passet, och för nya förare kunde denna intensitet både väcka frustration och skärpa deras förmåga att lära sig och ta sig till andra sidan, dvs, kunna försörja sig genom att lita på sina sinnen och inte bara på en GPS som de flesta förarna gör idag. Som lärdom av detta kan man säga att tekniken ska tas som ett viktigt hjälpmedel, som underlättar vår vardag, men att få vara människa och använda de krafter vi fått av naturen för att surfa genom livet – det är i mina ögon skillnaden mellan intelligens och artificiell intelligens.
Under dagtid fick jag djupare samtal med resenärer till och från Arlanda och Bromma. Mestadels var det svenska kändisar som använde TopCab flitigt, och även den delen av jobbet var fantastisk – att lära känna dem och förstå deras roll som en viktig del av samhället vi alla lever i.
Jag lärde mig också stadens sevärdheter, ambassader, apotek med nattöppet, polisstationer, små gator och gömda gränder, samt hamnar, kajer, konstgallerier, bibliotek, teatrar och biografer. Jag kunde alla tvärsgator som ansluter eller korsar Götgatan, från Hornsgatan till Ringvägen, och korsande gator längs tex Sveavägen, Birger Jarlsgatan, Sankt Eriksgatan och Odengatan. I stort sett alla de 58 huvudgator som sammanlänkar Norrmalm, Gamla stan, Djurgården, Östermalm, Södermalm, Kungsholmen och Vasastan kunde jag och visste dess korsande gator.
Taxiyrket blev för mig en tillgång i livet. Antingen gnäller man om att det är jobbigt, eller så gör man yrket till ett slags äventyr. Det gjorde jag, och när man har roligt och gillar det man gör, så funkar minnet bäst. Det var därför jag kunde allt det här utantill – och jag tror att samma sak gäller för de flesta jobb. När man ser på sitt arbete som en möjlighet att växa, utvecklas och hitta glädje, då blir det något större än bara ett jobb – det blir en del av livet.
Den tredje milstolpen: Nutid – Handla lokalt och skapa gemenskap.
Idag bygger vi vidare på vår vision att stärka det lokala genom att kombinera allt vi har lärt oss. Vi har skapat en plattform där Stockholm C och de sju stadsdelarna i Stockholms innerstad är i fokus under STHLMC.com, tanken är att skapa en portal för varje huvudgata i dessa stadsdelar.
På varje huvudgata kan lokala aktörer – butiker, caféer, restauranger och andra verksamheter – gå samman, som en familj, för att synas och samarbeta. Exempelvis kan företag på Folkungagatan gå samman på Folkungagatan.se, och samma upplägg kan gälla för aktörer från andra huvudgator som ansluter till sina respektive portaler.
"Detta arbetssätt knyter samman våra tre milstolpar: visionen om en gemensam plattform från 2003, vår fördjupade förståelse för staden från och med 2012, och vår övertygelse om att lokalt samarbete är nyckeln till en starkare framtid. Precis som en familj kan stötta varandra, kan varje gata och stadsdel bygga sin egen gemenskap, samtidigt som vi stärker Stockholm som helhet".
Bevara det lokala – för oss och vår framtid
I en tid där stora internationella teknikföretag tar över marknader med sina plattformar, riskerar vi att tappa bort våra egna lösningar och vårt arv. När lokala aktörer förlitar sig på globala jättar som Uber eller Facebook, ersätts det lokala med något som inte alltid gynnar oss.
Ett klassiskt exempel är från min egen tid som taxiförare. En vanlig förmiddag körde jag en resa från Norrtull till Solna. Resan gick på 91,25 kronor, och Uber tog 25 % av summan direkt, vilket lämnade mig med 73 kronor. För att genomföra resan betalade jag 40 kronor i trängselskatt för att lämna staden och ytterligare 40 kronor när jag körde tillbaka in igen – totalt 80 kronor i tullavgifter. Det innebar att jag gick back med 7 kronor på den resan.
Det blev tydligt för oss hur dessa plattformar pressar priserna så lågt att det inte går att överleva som lokal aktör. Därför vill vi med våra portaler och svenska domäner, som .se, lyfta fram en annan väg. Här handlar det inte om att konkurrera utan om att bevara vårt lokala arv, vår kultur och våra gemenskaper. När vi väljer det lokala skapar vi en hållbar framtid där det är värderingar, inte bara pengar, som styr.